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「インスタントラーメン関連研究発表」[アブラヤシ研究会](関連する学会・研究会)

下記の要領でアブラヤシ研究会が開催されます。
今回の発表者は近年、人類学者の立場から製糖工場 や食肉についての本(Yali's Question; Cheap Meat)
を発表し、現在インスタントラーメンに関する研究を開始したところです。
発表原稿のファイルを事前にいただいていますので、アブラヤシ研究会のメンバー以外のかたで、ご希望の方は藤倉 fujikura(at)asafas.kyoto-u.ac.jpまでご連絡ください。また懇親会に参加を希望される方も藤倉までご一報ください。

日時:9月18日(土) 15:00~17:30
場所:同志社大学今出川キャンパス 扶桑館2階 マルチメディア演習室(F214教室)
http://www.doshisha.ac.jp/access/ima_campus.html
報告者
 Mrs. Deborah Gewertz(Professor, Dept. of Anthropology-Sociology, Amherst College)
Mr. Frederick Errington(Distinguished Professor, Anthropology, Emeritus , Trinity College)
テーマ:“The Noodle Narratives: A Work-in-Progress”

Clifford Geertz said that anthropologists go to small places to address big issues. Extending this view, we “go” to a small commodity, instant noodles, to address big issues pertaining to geopolitical connections and disjunctions. Momofuko Ando’s innovation -- flash fried in oil (often in palm oil), dehydrated, precooked, and easy to prepare - is now eaten by almost everyone, but in varying amounts and for diverse reasons. For example, college students and Silicon Valley programmers consuming instant noodles in their work environments as snacks are linked with, as well as importantly differentiated from, urban dwellers eating instant noodles as a major source of affordable food and displaced persons eating them in relief packages.

In this paper, we probe these connections and disjunctions, revealing important domains of contemporary practice. The “noodle narratives” we tell concern scientific food development, international food marketing, human nutrition, environment sustainability (given oil palm production), and relief feeding. This is to say, we show that instant noodles make much happen and show much happening of sociocultural, economic, political, personal, and global significance.